Dawit Isaak och Svenska Fotbollsförbundet

Fallet med Dawit Isaak är djupt tragiskt och en personlig katastrof för den drabbade familjen.

I veckan dömdes Örgryte IS att betala 10000 kronor i böter för den banderoll klubbens supportrar hängt upp under en match mot Hammarby i juli. Banderollen hade budskapet ”Free Dawit”.

Svenska Fotbollsförbundet har en gammal regel som förbjuder alla typer av politiska budskap i samband med matcher. Orsaken till detta kan antas vara att sporten skall vara en frizon, en plats där alla är välkomna oavsett politisk ideologi eller hudfärg.

Efter beslutet att bötfälla ÖIS kommenterade disciplinnämndens vice ordförande Staffan Anderberg så här:

”Vi ansåg att detta var fråga om en manifestation, och det är klart förbjudet. Man kan ha fullkomlig respekt för budskapet på ett personligt plan, men avsikten är att en arena inte ska vara ett forum för denna typ av åsiktsuttryck.”

Beslutet att bötfälla ÖIS möttes av en mediastorm. Expressen gick ut och erbjöd sig betala böterna och det har bloggats från alla håll.

Idag har då fotbollsförbundet beslutat sig för att göra en pudel. Följande kommentar kommer från förbundets informationschef Jonas Nystedt:

”Frige Dawit Isaak kan ses som en manifestation, men förbundsstyrelsens uppfattning är att den typen av yttring, kring vilken det dessutom finns en bred nationell samling, inte i den nationella fotbollen ska betraktas som förbjuden”

De signaler som detta skickar är ett bevis på det relativa samhälle vi lever i. En regel är tydligen bara en regel om den är populär. Om det finns ”en bred nationell samling” kring en fråga då är det inte längre en regel utan helt plötsligt kan man göra som man vill.

Lagar och regler behöver efterlevas även när de ibland känns fel. I våra domstolar runt om i landet finns det varje vecka hundratals rättsfall där man av rent humanitära skäl skulle vilja blunda för regler och lagar för att det skulle kännas bra. Men vilken typ av samhälle skapar det? Ett godtyckligt och opportunistiskt samhälle där känslor och allmän opinion får styra är ett samhälle där vi även skapar djupa orättvisor.

SvD