UPPDATERAD: Uppdrag granskning

Jag har precis tittat igenom gårdagens Uppdrag granskning. Programmet handlade om SSPX, en organisation som anser sig vara de äkta katolikerna. Organisationen är sedan länge utesluten ur katolska kyrkan och är inte välkommna i någon katolsk församling i Sverige.

Det är bra att SVT lyfter fram och varnar för sådana här rörelser. Däremot är kritiken mot kyrkoherdarna som upplåtit sina kyrkor något orättvis. Att SvK har en öppen attityd och upplåter sina kyrkor är en del av att vara en folkkyrka och något vi skall vara glada för. Med denna öppna inställning följer naturligtvis risken att sådant här tyvärr kan hända.

Journalisten som gjort reportaget har naturligtvis lagt ner enormt mycket tid på research, något man knappast kan begära av en kyrkoherde som får en förfrågan från någon som säger sig vara en Katolsk pilgrim.

UPPDATERAT:

Dagen skriver idag att påven hävt bannlysnigen av SSPXs biskopar. Då förstår man varför SVT valt att publicera progammet just denna vecka…