Moskva dag två

Det har varit en lång dag i Moskva idag. Klockan är strax två på natten och jag skall upp tidigt imorgon och fortsätta arbeta…

Jag han med ett mycket intressant besök i ”Christ the Saviour” katedralen. Den ursprungliga katedralen stod färdig 1883 men sprängdes i bitar av Stalin 1931. Stalin planerade att bygga en enorm byggnad, högre än Empire State Building, på platsen där katedralen hade stått. Dock kom det andra världskriget emellan och byggplanerna lades på is och så småningom bygdes en allmän simbasäng på platsen. Vid Sovjetunionens fall fick den ryska kyrkan tillstånd att återbygga kyrkan och den nya katedralen stod färdig i augusti 2000. Ganska mäktig symbol över kristendomens seger över komunismen!

Lite senare på kvällen han jag precis smita in på en ortodox mässa i Kazan katedralen. Den ortodoxa liturgin är verkligen speciell och det första som mötte mig när jag kom in i kyrkan var den vackra sången. Det som slog mig var att denna katedral var väldigt Jesus centrerad med stora målningar och ikoner som avbildar Jesus. En annan sak som jag noterade var att trots att det bara var en vanlig tisdag kväll så var kyrkan full av människor i alla åldrar.

Imorgon är mitt Moskva besök över och jag åker hem till Uppsala igen.