Ryssland 2008

Jag är i Moskva just nu. Jag flög hit på eftermiddagen och har haft en trevlig kväll på stan.

Det första jag gjorde var att tilsammans med några kollegor åka till Röda torget. När vi väl kom fram till torget visade det sig att Ryssland är Ryssland och vissa saker ändrar sig aldrig. En polis stegade fram till oss och sa ”Documents!”. I Ryssland skall man alltid bära med sig sitt pass för att bevisa att man är i landet lagligt. Mitt pass var dock kvar i receptionen på hotellet för att någon slags byråkratisk kontroll.
När jag inte kunde uppvisa några ”documents” blev polisen mycket arg och började prata ryska med vår ryska tolk. Tydligen gick hans ilska över för 1000 rubel. Det är tydligen priset på en polis i Moskva 2008.

Efter en trevlig rundtur begav vi oss till en restaurang för en bit mat. Vi fick en bra parkeingsplats precis utanför restaurangen. Efter maten skulle vi ta bilen till ett café. Döm om vår förvåning när bilen var borta… Hjälpen var dock inte långt borta! Fram stegar en man som säger att han vet var bilen är och kan ordna fram den för X antal rubel… Vi tackar nej och tar en taxi tillbaka till hotellet. Konstigt nog saknade taxin skyltar…

Imorgon skall jag ha möten med vår personal på vårt center i Moskva. Men på kvällen skall jag försöka besöka en ortodox kyrka. Det har blivit lite mycket katolska kyrkor sista tiden så jag måste väga upp det hela med några besök i ortodoxa kyrkan 🙂