Konsten att sätta rubriker

Satt och slöläste aftonbladet.se idag och fick se rubriken ”Bilder från Arbogafallet lades ut på fildelningssajt”. Fruktansvärt, tänkte jag omedelbart. Klickade på rubriken och läste artikeln. I brödtexten kunde man läsa att det i själva verket var förundersökningsprotokollet som, helt lagligt, hade publicerats. Offentlighetsprincipen gör att dessa typer av dokument blir offentliga så fort åtal väcks.

Aftonbladet skriver sedan att pappan till offren försökt få dokumenten borttagna från fildelnings-siter utan att ha lyckats med detta.

Denna typ av journalistik är den värsta typen av hyckleri. Genom att sätta en smaskig rubrik har Aftonbladet i själva verket lyckats med att tala om för fler personer att det går att ladda ner dessa dokument. Man hänvisar till och med till en webbsida där dokumenten finns tillgängliga.

Journalister är inte min favorityrkeskår!