DNA-register

Alf Svensson har föreslagit ett nationellt DNA-register där alla svenskar skall finnas registrerade med sin DNA-profil. Tanken med registret är bland annat att det skall avskräcka och därmed förebygga våldsbrott.

Skulle ett sådant förslag bli verklighet så sätts den personliga integriteten ytterligare ur spel. Vi är redan registrerade i ett otal register och att dessutom komplettera dessa register med DNA gör att vi inte längre kan bevara någon anonymitet. Staten har nu full kontroll på vem jag är.

Försvaret för förslaget är det vanliga. ”Har man rent mjöl i påsen så har man inget att frukta”. Det är visserligen sant idag men vem vet hur morgondagen ser ut? Vem vet vilka fiffiga sätt ett sådant register kan användas på?

Alf Svensson går sedan vidare och säger att vi redan lever i ett övervakningssamhälle så lite mer övervakning kan ju inte skada. Knappast ett hållbart argument.

Är det bara den avskräckande faktorn man är ute efter, varför tar man då inte efter muslimsk sharia lag? Det skulle avskräcka mig i alla fall…